Double click Indonesië 20132011
12 juli 2013
Na de lange reis hebben we goed geslapen. Toch maar een wekker gezet om een beetje in het ritme te komen en zo zaten we om 9.30 uur aan het ontbijt. Eerst natuurlijk Anouk nog een paar kleine cadeautjes gegeven omdat ze vandaag jarig is en daarna lekker gegeten van het ontbijtbuffet.

Nog even lekker rustig aan gedaan op de kamer en toen een auto met chauffeur ingehuurd voor een halve dag. Er was voor vandaag veel regen voorspelt, maar de zon scheen en dit zou de hele dag zo blijven. Eerst gingen we naar Gambir Station om kaartjes op te halen voor de treinreis morgen en geld pinnen. In één klap miljonair. Achter het station zagen we het Nationaal Monument. Niet zo heel bijzonder vonden we, dus die konden we meteen afvinken.
Toen op weg naar het oude gedeelte van Jakarta, het voormalige Batavia met veel oude Hollandse gebouwen. Eén van de mooiste gebouwen was het Gouverneurskantoor dat nu als museum wordt gebruikt. Voor het gigantische bedrag van € 0,40 mochten we hier naar binnen. Wat een mooi gebouw en lekker om even uit de felle zon te zijn.
Na nog even rondgewandeld te hebben gingen we naar binnen bij Café Batavia. Nog zo'n mooi koloniaal gebouw met hoge plafonds, grote ramen met luiken en volgehangen met oude foto's. Hier kun je natuurlijk Indonesisch eten, maar ook Hollands. Er staat zelfs erwtensoep op de kaart. Wij kozen als lunch voor uitsmijters, nasi goreng en saté. Allemaal erg lekker en niet te vergeten ijskoud drinken.
Naast het Café Batavia lag het Wayang Museum in een oude Hollandse kerk. Ook hier keken we even binnen. Ontzettend veel wayang poppen en zeker niet allemaal even mooi. Ook raar was dat er midden in het museum een binnentuin was met oude graven van allemaal Hollanders uit die tijd. Al snel waren we weer door het museum heen, maar toen nam een man uit het museum ,die vroeger een tijdje in Enschede had gewoond, ons mee naar het theater. Hier waren twee hele grote en hele mooie Wayangpoppen. We hebben nog een tijdje met deze man staan praten over zijn tijd in Nederland en Duitsland en over voetbal. Altijd leuk dit soort gesprekken op vakantie.
We lieten ons door de chauffeur nog naar de oude haven brengen met ontzettend veel oude houten visserschepen. Onderweg kwamen we langs de krottenwijken van Jakarta. Wat een verschil en wat een armoede. Mensen die leven onder golfplaten, midden tussen bergen vuil. Dit is ook Jakarta. De oude haven was leuk om even gezien te hebben, maar wat een drukte en wat een stank.

Al snel hadden we het dan ook wel gezien en we vroegen de chauffeur om ons af te zetten in een shopping mall. Wat een chaos op de weg er naar toe. Auto's komen van alle kanten en honderden scooters racen er aan alle kanten tussendoor. Steeds als je denkt dit gaat fout, komt het toch net weer goed. Gelukkig hadden we een goede chauffeur. Hij zette ons af bij een enorme mall. Hier keken we lekker rond, maar kochten uiteindelijk alleen een paar stukken spekkoek. Omdat we nog niet veel honger hadden na de lunch van vanmiddag aten we wat bij de Burger King en namen daarna een taxi terug naar het hotel.
Daar nog even lekker gerelaxed en toen beneden bij de deli een lekker stuk taart gegeten vanweg de verjaardag van Anouk. Met een kaarsje voor Anouk natuurlijk. Vanavond gaan we een beetje op tijd naar bed, want morgenvroeg moeten we al om 6.00 uur aan het ontbijt zitten om op tijd op het station te zijn voor de treinreis naar Yogyakarta.