14 januari 2017
Zuid-Afrika 2016-2017
Omdat we gisteren al zo veel gezien hadden van Kaapstad, hadden we vanochtend tijd om naar de Kirstenbosch Botanic Gardens te gaan. Deze lagen mooi omringd door de bergen. Wat een enorme oeroude bomen hier en wat een mooie bloemen en planten.
In deze prachtige tuinen liepen we ook over de Canopy Walk, een houten hangbrug tussen de bomen. Het was heerlijk weer, zo'n 25 graden met een heerlijk zonnetje en strakblauwe lucht.
Daarna liepen we op ons gemak heuvel op en heuvel af en intussen zagen we mooie vogeltjes, sommige met hele lange staarten en zelfs een schildpad. Ook hier zagen we weer de nationale bloem van Zuid Afrika, de protea. Helaas waren de meesten wel al uitgebloeid. We zagen enorme planten en bloemen die we bij ons alleen maar in het klein zien in de tuincentra of in dure boeketten.
Na anderhalf uur slenterden we op ons gemak richting het restaurant waar we koffie met heerlijk gebak bestelden. Intussen was de hele groep naar het restaurant gekomen en hier namen we ook afscheid van onze gids Dawid die vanavond alweer naar Pretoria vliegt voor de volgende groep. Wat hebben we geboft met deze gids en wat hebben we samen met hem gelachen. Anton onze lieve chauffeur zien we overmorgen nog wel, maar ook hem bedankten we alvast voor een geweldige reis die we nooit meer zullen vergeten. Toch fijn om dit samen met onze hele groep zo even nog te kunnen doen, want ook met deze gezellige groep hebben we het getroffen.
We reden terug naar het hotel en gingen even later op weg om naar de Green Market te gaan. Alleen liepen we bij het hotel de verkeerde kant op. We werden aangesproken door een stadswacht die met ons de goede kant op liep. Intussen wilde hij van alles over Nederland weten en leerde hij ons een paar woordjes Xhosa. Het valt ons de hele reis al op hoe aardig de mensen hier in Zuid Afrika zijn. Bij de Green Market gingen we bij een gezellig restaurantje lunchen en vooral de smooties en het mangosapje waren hier erg lekker. Erik wilde graag een biertje. Dat verkochten ze hier niet, maar dit werd gewoon weer bij het naastgelegen restaurant gehaald.
Ook hier valt het verschil tussen arm en rijk weer op. Er lopen best wel veel zwervers rond en ouders laten hun kinderen dansjes doen en muziek maken om geld op te halen. We liepen nog even over het marktje en daarna via Long Street uiteindelijk weer terug naar het hotel. Bij het cafeetje naast het hotel dronken we wat en intussen kregen we van de mensen hier tips over wat we morgen kunnen gaan doen. Ook hier waren de mensen weer ontzettend belangstellend en behulpzaam.
Na nog even wat geskypt te hebben met het thuisfront namen we weer een taxi naar het Waterfront. Hier keken we even rond bij de vele straatartiesten en in de vele winkeltjes. We zagen een gezellige brewery en daar gingen we aan één van de piciknicktafels zitten. We hoorden hier ook goed de livemuziek een stukje verderop en het eten was weer erg lekker. We namen de taxi terug naar het hotel en daar gingen we nog even wat drinken op het terras, samen met nog wat mensen van de groep. Er kwamen steeds meer taxi's terug en zo was de groep weer compleet. Een gezellige afsluting van alweer een mooie dag.