Double click Indonesië 20132011
15 juli 2013
Gelukkig was Annemieke vandaag weer wat opgeknapt. Dus besloten we na het lekkere ontbijt om Yogyakarta verder te verkennen. Op de hoek van het hotel namen we vijf becaks die ons de rest van de dag rondreden.

Eerst weer over de drukke Jalan Malioboro, langs Vredeburg (een voormalig Hollands gebouw dat nu dienst doet als museum) en door naar het Kraton. Dit is het paleis van de sultan. Deze woont hier nog steeds, maar behalve zijn vertrekken mag je de rest gewoon bekijken. Deze sultan heeft trouwens maar één vrouw en 5 dochters en heeft ook lang in Nederland gewoond. Hij noemde zichzelf toen Henkie. Eén van zijn voorvaderen had verschillende vrouwen en wel 75 kinderen. We kochten kaartjes en kregen een Nederlands sprekende gids mee. Het Kraton stelt op het eerste gezicht niet heel veel voor, maar met de verhalen van de gids er bij werd het toch leuk. We waanden ons met deze gebouwen af en toe net in de Efteling.
Daarna weer terug naar onze becaks, waar we nog even op een rijder moesten wachten, omdat het net tijd was voor het gebed. Java is voor het overgrote deel Islamitisch en op dit moment is het Ramadhan. Om de haverklap hoor je dan ook de imam roepen door de vele luidsprekers in de stad. Helaas voor ons begint dit al om 4.30 uur 's ochtends.

Volgende stop was het waterpaleis van de sultan. Ook hier liep er weer een gids mee die goed Engels sprak. Hij nam ons mee door kleine straatjes, over een dak en een trap af naar een heel oud gangenstelsel. Via dit gangenstelsel kwamen we aan bij het waterpaleis. Dit is vroeger door een sultan gebouwd om te zwemmen. Er waren verschillende baden voor de vrouwen en kinderen en één bad voor de sultan zelf. Vanuit een torentje keek hij dan welke vrouw hij die dag zou kiezen voor in zijn eigen zwembad. We hebben nog even op het bed van de sultan gezeten en toen gingen we weer verder. Buiten het paleis kochten we snel ijskoud drinken, want het was intussen erg warm geworden. We gaven de gids ook wat te drinken en een welverdiende fooi en gingen toen weer op weg met onze becaks.
We gingen op weg naar de Birds Market. In de becak was het goed te doen. Het waaide zo lekker en je ziet alles veel beter dan vanuit een taxi. Er lijkt toch een beetje een systeem te zitten in de chaos hier. Becaks links, auto's rechts en scooters overal links en rechts tussendoor. Alleen bij het verkeerslicht mag de brutaalste eerst en dat waren meestal onze becaks.

Op de vogelmarkt waren inderdaad ontelbaar veel vogels te koop. Parkieten, duiven, maar ook mooi gekleurde exotische vogeltjes. Helaas ook veel vechthanen, maar dat is hier nu eenmaal de cultuur. Verder nog apen, konijnen, honden, katten, vleermuizen, uilen, een soort eekhoorntjes en salamanders. En dat allemaal in kleine kooien in deze hitte. Je zou al die schattige pups zo mee willen nemen.

Hierna nog even naar een zilverfabriekje. Er lagen mooie Budha to Budha armbanden, maar net niet wat we zochten. Toen weer vlug terug naar het hotel waar we een lekker kop soep aten en toen snel het zwembad indoken. Al met al een heel erg leuke dag. Vanavond gaan we gewoon weer lekker hier in het hotel eten en morgen gaan we naar de Borobodur en de Prambanan met een chauffeur die we via de becakrijder hebben geregeld.