Double click Indonesië 20132011
16 juli 2013
Vanmorgen om 8.00 uur stond onze taxi met chauffeur al netjes klaar. Eerst bracht hij ons naar de Mendut Tempel. Een kleine Boeddhistische tempel met een Boeddistisch klooster er naast. Mooi om even gezien te hebben. Vooral ook de enorme boom op het terrein met gigantische bovengrondse wortels.
Daarna verder naar de Borobudur. Dti was toch wel één van de redenen om naar Java te gaan en terecht. Wat was dit mooi. Het is het grootste Boeddistische complex ter wereld en heeft lang verborgen gelegen onder vulkanisch as en begroeïng. Toen het opnieuw werd ontdekt werd het langzaam aan gerestaureerd en hier zijn ze nog steeds mee bezig. De eerste 6 lagen zijn vierkant en hebben mooie reliefs die het leven van Boeddha uitbeelden. Heel gedetailleerd. Wat ontzettend knap dat ze dit vroeger al konden zonder de werktuigen van nu. De bovenste drie lagen zijn rond en hierop staan Stoeppa's. Een soort klokken met Boeddha's er in. Als het je lukt om door de gaten de Boeddha aan te raken brengt dit eeuwig gelukt. Dit hebben wij natuurlijk ook gedaan. De meeste Aziatische mensen hebben hierbij een probleem, hun armen zijn te kort. Helemaal bovenaan staat een grote Stoeppa. Deze stelt het Nirwana voor en hier mag je ook niet bij komen. Vanuit de Borobudur hadden we ook een mooi zicht op de Merapi vulkaan die een aantal jaren geleden nog is uitgebarsten.
Intussen begon het toch wel warm te worden en gingen we vlug naar de uitgang. Hier werden we flink lastig gevallen door verkopers. Er waren dan ook nog niet veel toeristen. We kochten een mini becak en toen snel terug in de taxi. Deze bracht ons eerst naar een zilverfabriek waar Anouk en Anne-Marie allebei een mooie ring kochten. Annemieke wilde graag een Buddha to Buddha armband, maar die hadden ze hier niet zo veel. Misschien lukt dit op Bali nog. Daarna door naar nog een kleine Hindoe en Boeddhistische tempel, de Plaosan Lor tempel.
Hier waren we al snel uitgekeken en dus maar weer door naar de Prambanan tempel. De grootste Hindoe tempel van Indonesië. Hij bestaat uit meer dan 200 tempels, maar is al meerdere keren verwoest door vulkaanuitbarstingen. 
De drie hoofdtempels zijn al wel gerestaureerd. Twee studenten die Engels moeten leren vroegen of ze ons rond mochten leidden en lieten ons de tempels van de goden Shiva, Vishnu en Brahma zien. Ook weer erg mooi. Er was nog een god die je aan kon raken voor vruchtbaarheid, één voor rijkdom en één voor schoonheid. Intussen was het bloedheet geworden. We bedankten dan ook onze gidsen en liepen weer snel terug naar de uitgang. Hier kochten we ijskoud drinken, wat is dat dan lekker.
Vlug terug met de taxi naar het hotel om wat te eten en daarna naar het zwembad. Intussen lukte het Erik eindelijk om de website online te krijgen.
Vanavond onze laatste nacht in dit mooie hotel, want morgen reizen we verder door Java richting de Bromo vulkaan.