19 augustus 2022
Toen we gisterenochtend op het terras in Florence zaten en de parasols op het plein in het rond zagen vliegen hadden we er nog geen erg in dat er zo'n heftig noodweer was in Toscane en met name de omgeving van Florence. Het duurde immers maar een paar minuten. Later bleek dit een valwind te zijn geweest. Heel Toscane was getroffen door windstoten van 200 km per uur.  in de buurt van Toscane was een reuzenrad compleet op hol geslagen door de wind en er was zelfs een bakje vanaf gevlogen. Een stukje verderop hadden ze te maken gehad met hagelstenen zo groot als tennisballen die zo door de autoruiten waren gegaan en flinke putten in de daken van de auto's hadden geslagen. Ook bij de Residenza Piandaccoli was het flink tekeer gegaan hoorden we 's middags. Parasols waren in het zwembad gewaaid en sommige waren compleet afgebroken. 's Avonds kwam er nog een vreselijke onweersbui over en stortregende het weer. Ze hebben hier maanden van droogte achter de rug, maar dit vonden ze hier toch ook een beetje teveel van het goede.

Wij hadden er 's nachts echter niet veel van meegekregen en heerlijk geslapen. Toen we wakker werden was het nog wel flink bewolkt, maar wel droog. Het was wel te fris om deze ochtend aan het zwembad te gaan liggen, dus besloten we een paar uurtjes naar Pistoia te gaan, een stad zo'n vijftig minuten verderop. We kozen ervoor om niet de snelweg te pakken, we hadden immers tijd genoeg. Wat prachtig rijden was dit weer. Door de groene Toscaanse heuvels met zover als je kijken kunt olijfbomen, wijngaarden, cipressen en enorme pijnbomen. Daar tussenin op de heuvels af en toe een mooi geel- of oranjeroze gekleurd huis. Tijdens de rit zagen we nog wel overal afgebroken takken en soms zelfs enorme ontwortelde bomen. Gelukkig waaide het vandaag niet meer. We parkeerden de auto net buiten het centrum van Pistoia en liepen door gezellige straatjes met vrolijk gekleurde huisjes en steegjes met mooie bogen naar de Piazza del Duomo, het belangrijkste plein van Pistoia.
Ze noemen Pistoia ook wel het kleine broertje van Florence. Daar waren wij het niet helemaal mee eens, maar mooi was het er wel. Op het plein stond ook een mooie kathedraal en ervoor bijna dezelfde doopkapel als in Florence. We liepen de kerk in ook deze was weer enorm groot en hoog. Het grappige wad dat de pastoor hier nog echt in de biechtstoel zat, wachtende op gelovigen die hij de biecht af kon nemen. Naast het altaar was een trap naar beneden en daar bleek nog een complete kapel onder de kathedraal te zitten.
We liepen nog wat door de gezellige straatjes van Pistoia. Het was hier zo'n 20 graden, dus heerlijk na alle hitte van de afgelopen dagen. Bij een pasticceria op het terras dronken we koffie met een heerlijk gebakje erbij. Terwijl we daar zaten begon het toch wel weer heel donker te worden. We liepen terug naar de auto en toen we goed en wel in de auto zaten begon het weer flink te regenen.
Onderweg bij een supermarkt kochten we lekkere broodjes voor de lunch en die aten we in ons appartement op. Intussen begon de zon weer door te breken en de voorspellingen waren ook goed. Daarom besloten we toch nog maar even vlees, salade en stokbrood te halen. Daarna gingen we nog even aan het zwembad liggen, het was intussen een lekkere 25 graden geworden. Rond een uur of zeven ging de bbq aan. Wat een mooie plek hier tussen de olijfbomen. Tijdens het bbq-en zagen we de zon ondergaan en de wolken prachtig kleuren. Wat een mooie afsluiting van alweer een fijne dag!
Double click Europa 2022