We wilden zolang mogelijk wakker blijven gisterenavond, maar om 20.15 uur zijn we toch echt in slaap gestort. Om vervolgens om een uur of twee weer klaar wakker te zijn. Toch nog even proberen te slapen en dat lukte zowaar tot zes uur. Niet slecht voor een eerste ochtend met tijdverschil. Alleen Anouk had nergens last van na alle feestjes die ze de afgelopen week gehad heeft. Al op tijd gingen we dan ook op pad. Bij de Starbucks in onze straat dronken we lekkere koffie en aten we een klein ontbijtje.
Double click Amerika 2018
17 juli 2018
Daarna liepen we via Union Square door de mooie Dragon's Gate Chinatown binnen. Het was nog zo vroeg dat de meeste winkeltjes nog dicht waren, maar daar kwamen we toch niet voor. Wel voor de echte Chinese sfeer en de mooie streetart overal. We liepen nog even bij de Fortune Cookie factory binnen en we mochten ook een versgebakken koekje proeven. Zo warm en vers eigenlijk nog best lekker ook. We zijn al in veel plaatsen in een Chinatown geweest, maar dit blijft toch echt wel de mooiste.
Via het Financial district met zijn mooie gebouwen en wolkenkrabbers liepen we richting het water. Het was nog erg mistig en de bovenkant van veel hoge gebouwen was dan ook nog niet te zien. Ook dit hoort echt bij San Francisco. We kwamen uit bij het mooie oude Ferry Building met zicht op de Oakland Bay Bridge. Leuk, want hier rijden we overmorgen overheen als we aan onze roadtrip gaan beginnen. 
We zagen hier ook Pier 1 liggen en vanaf hier namen we de tram langs het water naar de beroemde Pier 39. Wat een gezelligheid. Een grote houten Pier van twee verdiepingen met allemaal eettentjes, kleine winkeltjes en een prachtige oude caroussel. We konden vanaf hier ook goed Alcatraz zien liggen. Daar gaan we deze keer niet naar toe. We keken nog even bij de vlonders die vaak helemaal vol liggen met zeeleeuwen. Vandaag waren er niet zoveel, maar toch leuk om gezien te hebben. We luisterden nog even lekker in het zonnetje bij een straatartiest en toen hadden we toch wel trek in wat lekkers.
We liepen naar Fishermans Wharf en daar zagen we ook een Krispy Kreme. Hier bestelden we lekkere koffie en heerlijke versgebakken donuts. Terwijl we die op zaten te eten konden we goed zien hoe al die lekkere donuts gebakken en geglazuurd worden.
Bij Fishermans Wharf gingen we naar het Musee Mecanique. Een enorme hal vol met coin apparaten. Sommige al enorm oud. Kasten met waarzegpoppen en het aapjesorkest dat we nog herkenden van de V&D toen we zelf klein waren. Oude flipperkasten, Arcade machines, Wurlizers en nog veel meer. Alles deed het nog en natuurlijk probeerden we ook het een en ander uit.
Hierna liepen we een stukje verderop naar het Maritime National Historical Park bij Hyde Pier. Hier mochten we met onze Nationale Parkpas naar binnen. Er lagen een paar driemasters, een paar oude stoombootjes en een hele oude ferry met oude auto's op het benedendek. Leuk om even gezien te hebben. Vanaf deze Pier hadden we ook weer mooi zicht op San Francisco en op de Golden Gate Bridge die deze keer helaas in de mist lag. Gelukkig hebben we hem de vorige keren dat we hier waren al goed gezien. Bij de oude Ghirardelli Chocoladefabriek er tegenover dronken we bij de Brewery een lekker biertje en we deelden er als late lunch een pizza bij. Bij het water waaide het behoorlijk fris, maar hier op het terras in het zonnetje was het heerlijk.
Na zo een tijdje uitgerust te hebben bestelden we een Uber. Wat een gezellige chauffeur en hij wilde ons echt ook even laten weten dat ze hier niet blij zijn met hun president. We stapten uit bij de beroemde Painted Ladies. Dit is een rijtje pastelkleurige huisjes die bekend zijn geworden door de serie Full House met op de achtergrond de skyline van San Francisco. In het parkje ervoor hebben we een tijdje lekker in het zonnetje gelegen. Daarna liepen we langs nog meer van die mooie huizen en langs een parkje naar de wijk Haight Ashbury.
Dit is de oude hippie wijk van San Francisco. Bekend geworden tijdens de Summer of Love. Die startte met een grote hippiebijeenkomst in het nabijgelegen Golden Gate park. Vrijheid blijheid en een groot protest tegen de Vietnam oorlog. Uiteindelijk liep dit verschrikkelijk uit de hand en kregen veel mensen er genoeg van. Toch bleef de hippie cultuur in de wijk Haight Ashbury bewaard. Dit zie je terug aan de alternatieve winkeltjes en eettentjes en aan de vele mooie streetart. We liepen hier ook nog even een grote platenzaak binnen, maar konden helaas niets vinden met al die toeristenprijzen. Om de hoek bezochten we nog een arcade met heel veel oude en nieuwe flipperkasten en natuurlijk probeerden we er alledrie eentje uit.
We waren nu toch wel erg moe van al het lopen, dus bestelden we maar weer een Ubertje. Wat is dat toch gemakkelijk. We lieten ons terug brengen naar Pier 39 waar we bij het Hardrock Café lekkere fajitas en Erik een hamburger aten. Van hieruit namen we weer een Uber naar het hotel waar we de vele foto's van vandaag nog even uitzochten voor op de site. Wat een geweldig eerste dag hebben we gehad.