Vanmorgen moesten we op tijd uit bed en na het ontbijt stonden we om 7.30 uur bij het tourbureautje op de hoek voor onze tour naar de Mekong Delta. Om 8.00 uur kwam er een busje voorrijden. We moesten nog even wat mensen ophalen uit andere hotels en daarna reden we al snel Ho Chi Minh uit. We kwamen weer door allemaal dorpjes en langs prachtige groene rijstvelden. Het viel ons op dat middenin die rijstvelden allemaal graftombes staan. Vroeger had men geen geld om iemand verder van huis te begraven en nu wordt dit uit traditie nog steeds zo gedaan. Na een uurtje maakten we een korte stop en weer twee uur later kwamen we aan in Cai Be. Daar stapten we op een bootje met houten stoelen en gelukkig een afdakje, want het was alweer erg warm. We vaarden een arm van de Mekong rivier op. Aan de kant stonden overal houten huisjes en op het water veel typisch Vietnamese boten.
Dou Vietnam 2017
24 juli 2017
We vaarden verder over het bruine water van de Mekong en al snel kwamen we op de floating market van Cai Be. Een kleine markt maar waar bijna geen toeristen komen. Hier verkopen ze vanaf 6.00 uur 's ochtends hun groenten en fruit totdat ze leegverkocht zijn.
Weer een stuk verderop stapten we aan wal. Hier kwamen we meteen op de lokale markt terecht. Geweldig om te zien wat hier allemaal verkocht wordt. Prachtige groenten en fruit, Nog levende vis in bakken. Vlees hangend en onafgedekt op tafel. Levende kikkers met hun pootjes aan elkaar gebonden zodat ze niet weg konden springen en nog veel meer. We kwamen ogen tekort.  Buiten ons waren er bijna geen andere toeristen. De mensen zelf waren ontzettend vriendelijk en het was ook geen enkel probleem als we een foto wilden maken.
We stapten weer op onze boot en vaarden een stukje de andere kant op. We gingen weer aan wal om in een fabriekje te kijken waar ze rijstvellen en rijstsnoepjes aan het maken waren. Op een terrasje om de hoek kregen we nog een kopje thee met de plaatselijke honing. Allemaal in de hoop dat je die ook koopt natuurlijk.

Met onze boot vaarden we weer een stuk de andere kant op om bij een klein eilandje weer uit te stappen. Hier kregen we onze lunch. Samen met nog twee Belgische stellen zaten we aan tafel. Hier stond al een enorme gebakken vis klaar die van de graat werd gehaald en met groente en sla in een rijstvel  werd gedraaid. Verder nog schaaltjes met allerlei ander typisch Vietnamees lekkers. Het smaakte goed in ieder geval en het was erg gezellig. Na het eten maakten we nog een rondje per fiets over het eilandje dat niet zo groot was. De toeristen uit andere landen hadden er wat moeite mee, maar wij en de Belgen waren zo rond gefietst.
Met de boot gingen we richting weer een andere kleine vertakking van de Mekong. Hier stapten we met zijn vieren in een klein bootje dat door een Vietnamese vrouw al staande werd geroeid. Die vrouwen zijn hier klein, maar ontzettend sterk. Het was een kort, maar wel mooi tochtje. We stapten uit bij een restaurant waar Vietnamese muziek werd gemaakt. Niet helemaal ons ding, maar de biertjes smaakten wel weer goed. We kregen er allerlei lekker exotisch fruit bij.
Hierna stapten we weer op onze eigen boot. We zetten nog wat mensen af die maar een tour van één dag deden en met de rest vaarden we nog 45 minuten verder richting Can Tho. Toen we weer in de bewoonde wereld kwamen moesten we met een bus nog een uurtje rijden voordat we in Can Tho zelf aankwamen. Dit is de grootste stad van de Mekong. Wij zouden een 2-sterren hotel krijgen bij deze tour, dus we hielden ons hart vast. Gelukkig viel de kamer in het Hau Giang 2 hotel alles mee. Heel basic, maar wel schoon en dat is het belangrijkste.
We liepen langs het plaatselijke marktgebouw naar een restaurantje in de buurt van het water en hier aten we een pizza. We krijgen morgen immers weer genoeg Vietnamees eten. Tegenover het restaurant was een klein parkje met weer een enorm standbeeld van Ho Chi Minh. Toen Anne er een foto van ging maken wilden een aantal Vietnamese meisjes juist met haar op de foto. Grappig.
Vlakbij was een mooi tempeltje en hier mochten we gewoon binnen kijken. Overal stonden gekleurde altaren met wierook en het plafond hing ook vol met grote spiralen wierook die ook allemaal brandden. Toen we weer buiten kwamen begon het te regenen. We liepen dan ook maar snel  terug naar het hotel. Vanavond niet te laat naar bed, want morgenvroeg worden we om zeven uur alweer opgehaald voor het vervolg van de tour.