Om vijf uur stond er inderdaad netjes een chauffeur op ons te wachten bij de poort. Het was nog donker buiten, maar al snel begon het te schemeren. Een half uurtje later zagen we de zon opkomen boven de prachtige groene rijstvelden buiten Hoi An. We kwamen weer door mooie dorpjes en via bruggen over rivieren met in de verte de bergen. Na ongeveer een uurtje reden we de jungle in. We kwamen bij de toegangspoort van het My Son complex. Onze chauffeur bleef netjes op ons wachten en wij kochten een toegangskaartje. Net voorbij de poort mochten we in een elektrisch karretje stappen dat ons twee kilometer verderop de jungle in bracht. Daar moesten we nog een zandpad omhoog lopen en toen zagen we de ru´nes van My Son al liggen.
Dou Vietnam 2017
2 augustus 2017
Het is misschien niet het mooiste complex dat we tot nu toe gezien hebben. Zeker niet als we het bijvoorbeeld vergelijken met de Prambanan tempel op Java waar we geweest zijn, maar de ligging is prachtig. Midden in de jungle. Overal groen, in de verte de begroeide bergen en overal waar je maar kijken kon grote gekleurde vlinders. En overal ontelbare enorme gaten in de grond van de bominslagen. Zonde dat er zo weinig van overgebleven is.
My Son is lang geleden gebouwd door de Champa dynastie. Het was een echte keizersstad met een flink aantal Hindoe´stische tempels. Helaas is hier tijdens de Vietnam oorlog veel van verwoest door Amerikaanse bombardementen. We liepen langs de vele tempels en zagen ook dat er hard gewerkt wordt om nog meer te restaureren.
We zworven op ons gemakje anderhalf uur rond. We klauterden overal op waar dat mocht en konden ook sommige tempeltjes nog in. Intussen kwam de zon alweer steeds hoger en werd het alweer flink heet, terwijl het nog maar half acht was. Blij dat we dit zo vroeg hadden gedaan. We namen het elektrische karretje weer terug naar de uitgang en onze chauffeur bracht ons weer in een uurtje terug naar ons hotel in Hoi An.
Daar aten we ons ontbijtje en daarna doken we al snel het zwembad weer in. Dit hielden we zo een flinke tijd vol. Tussen de middag aten we onze lunch ook lekker in het hotel en rond een uur of vijf namen we een taxi naar het oude centrum. Het was veel te warm om te fietsen. De temperatuur was opgelopen naar 38 graden met weer een gevoelstemperatuur van 45 graden. Zo kwamen we nog enigzins afgekoeld aan om het door Erik bestelde pak nog eens te passen. Er moeten nog wat kleine aanpassingen gedaan worden en dan morgen (hopelijk) voor de laatste keer passen. Anne's jurkjes waren ook klaar bij de kleermaker een stukje verderop. Het ene jurkje was meteen goed en voor het andere jurkje mochten we na een half uurtje terugkomen. Intussen aten we een lekkere verse hamburger met verse frietjes. Na nog een kop koffie bij de Hoi An Roastery was ook het tweede jurkje klaar. We namen weer een taxi terug naar het hotel. Nog even het verslag afmaken en dan lekker slapen in onze kamer met heerlijke airco.