Nadat we heerlijk hadden geslapen kregen we op het terras bij het zwembad ons ontbijtje dat we zelf van de kaart mochten kiezen. Nadat we onze was af hadden gegeven leenden we twee fietsen bij het hotel en gingen op weg naar het oude centrum. Het eerste stukje nog rustig tussen de rijstvelden. Daarna kwamen we in een wat drukker gedeelte, maar het is hier prima te doen. Het is hier niet zo'n gekkenhuis in het verkeer als in Ho Chi Minh. Onderweg kwamen we voorbij een mooie tempel. We liepen voorzichtig naar binnen, want we wisten niet zeker of dat mocht. Al snel kwam er een monnik gebaren dat als we onze schoenen uitdeden we naar boven mochten. Daar was het helemaal prachtig. Overdadige altaren met offers van fruit en wierook erop. Ook het binnenplein zag er mooi uit. In een zijstuk zagen we dat er een groep monniken een les aan het volgen was.
Dou Vietnam 2017
31 juli 2017
We fietsten weer verder en we zetten onze fietsen aan de rand van het autovrije centrum op slot. We kochten hier een kaartje waarmee we een aantal Chinese tempeltjes en oude huizen in mogen. Hoi An is namelijk lang overheerst geweest door de Chinezen en dat zie je hier overal terug. Ook is Hoi An tijdens de oorlog in Vietnam gespaard gebleven van bommen. Iedereen had de waterwegen hier namelijk hard nodig. Al snel liepen we door een mooie toegangsboog de eerste tempel binnen. We keken onze ogen uit.
We hadden een plattegrondje gekregen, maar dat gebruikten we helemaal niet. Via een markt liepen we verder de gezellige straatjes van Hoi An in. Overal zagen we winkeltjes en restaurantjes en over de straatjes heen hingen overal gekleurde lampions. Wat een leuke sfeer hier. Bij de Hoi An Roastery dronken we op lage krukjes lekkere koffie en we namen er een stukje gebak bij.
Daarna liepen we nog wat tempeltjes binnen die we toevallig tegenkwamen. De ene nog mooier dan de andere. En een van de oude huizen die hier nog in oude staat te bewonderen zijn.
Op een gegeven moment kwamen we bij de river uit. Op de rivier kun je met grote en kleine bootjes een tochtje maken als je dat wilt. Wij kozen ervoor om op het dakterras van een restaurantje aan het water een lekker koud drankje te nemen. Wat zaten we daar heerlijk. We waren express vroeg gegaan, maar het was intussen alweer bloedheet. De temperatuur loopt hier deze dagen op tot 36o met een gevoelstemperatuur van tegen de 50o. Hier boven op het dakterras waaide het tenminste een beetje. We bleven dan ook lange tijd lekker kijken naar de mensen beneden ons en de bootjes op het water.
Toen we weer een heel klein beetje waren afgekoeld liepen we naar de mooie Hoi An brug en via een winkelstraatje weer terug. Overal zie je hier kledingwinkeltjes waar kleding op maat wordt gemaakt. Anne bestelde bij een van die winkeltjes een leuk zomerjurkje dat ze morgen mag komen passen.
Bij de kledingmarkthal een stuk verderop gingen we op zoek naar de winkel waar Anouk haar jurkje had laten maken. Hier bestelde Erik een pak. Nadat hij de stof en de kleur had uitgezocht werden zijn maten opgenomen. Hiervoor moest het Vietnamese vrouwtje wel even op een stoel gaan staan :)
Intussen raakten we redelijk oververhit. We pakten daarom snel onze fietsen en binnen tien minuten waren we weer terug bij ons hotel. Hier aten we als lunch een lekkere kom soep met een broodje. De rest van de middag hingen we lekker aan het zwembad met onze nieuwe vrienden uit Londen die hier ook verblijven.
Na de nodige biertjes was het tijd om te douchen en om te kleden, want we wilden ook nog even Hoi An in bij avond. Het was nog licht toen we richting het oude centrum fietsten, maar toen we aankwamen werd het al snel donker. Nu waren alle gekleurde lampions in de straatjes aan. Op de rivier werden overal drijvende lampionnetjes in het water gelaten. Wat een leuke sfeer hangt hier toch. We zijn nu al dol op Hoi An. Op een terrasje aan het water aten we wat en daarna fietsten we op ons gemak weer terug naar het hotel. Wat heerlijk die airco op de kamer. Onze was was ook klaar en weer heerlijk fris. Morgenvroeg doen we eerst lekker rustig aan en dan zorgen we dat we om 11.00 uur weer in het centrum zijn zodat Erik zijn pak kan passen.