Wat een heerlijk ontbijt hier. Zoveel keuze, niet normaal meer. Voor vandaag hadden we een tour afgesproken in en om Hue. We vonden het veel te warm om dit op eigen houtje te doen. We werden keurig om 8.00 uur opgehaald met een minibusje met lekkere airco. Al snel waren we bij de de Thien Mu Pagode. Er staan in en om Hue wel 300 pagodes, tempeltjes en tombes, maar dit is de belangrijkste. Hue was vroeger de keizerlijke hoofdstad van Vietnam en vanuit deze pagode werd bepaald waar de keizerlijke stad zou komen te liggen. De meeste mensen kunnen zich nog wel de monnik herinneren die zichzelf in 1963 in Saigon in brand stak als protest tegen de onderdrukking van Boeddhisten in Zuid Vietnam in die tijd. Bij deze pagode staat zijn oude Austin waarmee hij naar Saigon reed.
Dou Vietnam 2017
6 augustus 2017
De pagode ligt mooi in een bocht aan de rivier. Van hieruit stapten we op één van de beroemde drakenboten om een stukje te gaan varen over de Parfumrivier. Op deze boten wonen gewoon hele families. Ook op onze boot. Overdag vervoeren ze toeristen op het voorste gedeelte van de boot en 's nachts is dit gewoon hun slaapkamer. Achterin zagen we de keuken en daar lagen ook de kinderen te slapen.
Een stuk verderop stapten we uit bij de Citadel van Hue. Deze bestaat uit drie ringen met ieder vier poorten. De binnenste ring was de keizerlijke stad waar alleen de keizer en zijn 500 vrouwen mochten komen. Je kunt hem het beste vergelijken met de verboden stad in Beijing. Helaas is bijna alles hier verwoest tijdens de Vietnamoorlog. Er wordt nu druk gewerkt om alles te herstellen. Ondanks dat is er nog steeds veel moois te zien. Kun je nagaan wat een pracht en praal dit vroeger geweest moet zijn. Het was intussen al eind van de ochtend en het was alweer flink warm geworden. We keken nog heel even rond in het kleine museum dat er bij hoorde en daarna stapten we weer lekker het busje met arico in.
Weer een stukje verderop stapten we uit bij de plaatsselijke markt. Ook hier weer veel fruit, kruiden en vlees. En ook een goedje van vis en garnalen dat hier dagelijks gegeten wordt, maar dat ontzettend stonk. Met het busje reden we terug naar de stad waar we een heerlijke Vietnamese lunch kregen met een koud drankje erbij.
We stapten weer in het busje en reden binnen een half uur naar de Minh Mang Tombe. Hier ligt één van de keizers begraven. Wat een mooie plek. Prachtige bomen, bloemen en vijvers met waterlelies. Mooie poorten en tempeltjes versierd met draken. Aan het einde van een heel lang pad een gesloten poort waarachter waarschijnlijk de keizer begraven ligt, maar niemand weet precies waar. Het werd steeds donkerder en toen we terug liepen zagen we dat het een stukje verderop al begon te regenen. We liepen precies voor de regen uit en zaten net op tijd weer in het busje.
Weer een half uur verderop kwamen we bij de Khai Dinh Tombe, waar weer een andere keizer begraven ligt. Een hele andere tombe. Niet zo groot, maar wel weer heel erg mooi. We kwamen ook hier weer door een mooie poort en langs een tempeltje. Hier stonden ook rijen met stenen soldaten, paarden en olifanten. Een beetje zoals het terracotta leger. We moesten 300 treden omhoog om bij de hoofdtempel te komen. Met langs de trappen lange stenen draken. In de tempel veel pracht en praal met overal mooi gekleurd mozaiek. Dit was dan ook een van de duurste tombes. Toen we eenmaal boven waren zagen we ook hoe mooi deze tempel in het groen ligt met zicht op de bergen.
Dit was ook het einde van de tour. We waren blij dat we ondanks de hitte toch al dit moois hadden gezien. Tegen vijf uur waren we weer terug bij het hotel. Hier konden we eindelijk bellen met de moeder van Erik die vandaag 85 werd en die iedere dag trouw ons reisverslag volgt. Nogmaals van harte gefeliciteerd.