We mochten onze koffers weer in het hotel achterlaten en we namen op tijd een taxi naar het station van Hanoi. Daar moesten we nog even wachten in de wachtruimte. Een moeder van twee kleine Vietnamese kinderen vertelde aan Erik dat haar kinderen vroegen hoe hij heette en waarom hij zo'n grote neus had. Dat is vergeleken met de Vietnamezen natuurlijk ook zo. Het valt ons sowieso op dat de mensen hier graag een praatje maken. Met de trein van negen uur vertrokken we uit Hanoi richting Ninh Binh. Onderweg hadden we mooi uitzicht op de rijstvelden. Af en toe reden we stapvoets door een dorpje. De rails lagen op sommige plekken echt direct naast de winketjes en huizen. In de trein werden we ook nog even vriendjes met een driejarig Vietnamees meisje achter ons. En zo vloog de treinreis om. Iets meer dan twee uur later stapten we uit in Ninh Binh.
Dou Vietnam 2017
9 augustus 2017
In het restaurant aten we een lekkere Vietnamese lunch. Daarna puften we even uit op de kamer en toen de zon weer wat lager stond namen we een taxi naar Tam Coc. Hier kochten we kaartjes voor een boottocht met een klein roeibootje. Grappig, want ze roeien hier niet met hun handen, maar met hun voeten. We gingen op de houten bankjes zitten en gingen op weg. De rivier kronkelt zich hier tussen de rijstvelden en de met groen begroeide karststenen rotsformaties door. Wat een prachtig gezicht. Wat is Vietnam toch mooi. Deze omgeving is dan ook niet voor niets het decor van de nieuwste King Kong film.
In Ninh Binh namen we een taxi naar de Mua Cave Ecolodge. We kregen een schattig huisje aan een vijver met waterlelies en een schommelbank voor de deur. We hebben hier uitzicht op de rijstvelden en de bergen. Achter ons huisje ligt een grot en door het badkamerraam keken we hier op uit. Bij de hoogste berg kun je met een trap van 500 treden naar boven naar een pagode met uitzicht op de rivier, maar dat bewaren we voor morgenvroeg als het nog niet zo heet is.
Nog een voordeel van zo laat gaan was dat alle tourbussen met dagjesmensen alweer vertrokken waren en dat het heerlijk rustig op het water was. Dat schijnt hier overdag wel anders te zijn. We vaarden nog door drie grotten en onze roeier manouvreerde de boot netjes zo dat wij onze hoofden niet konden stoten. Na de derde grot keerde het bootje weer om. Hier probeerden verkoopsters in kleine bootjes ons nog het een en ander aan te smeren, maar na een paar keer nee dropen ze weer af.
Anderhalf uur later waren we weer bij het beginpunt. Wat was dit weer genieten. We gaven onze roeier nog een fooi en op een terrasje aan de overkant van de weg dronken we een lekker koud biertje met een ijsje erbij. Heerlijk. Toen alles op was riepen we vanuit onze luie stoel op het terras weer een taxi en lieten we ons terug brengen naar de Lodge.
Daar liepen we nog even rond in de prachtige tuinen van de Lodge met mooie vijvers met waterlelies, bruggetjes, oude bomen en een paar grotten waarin we even een kijkje namen. Nu nog even wat appen met het thuisfront en met Anouk die vanavond weer terug naar huis vliegt vanuit Ho Chi Minh. Straks gaan we nog wat eten in het restaurant en dan een beetje op tijd naar bed om morgen weer vroeg op te staan om de hitte voor te zijn.