6 januari 2017
Dou Zuid-Afrika 2016-2017
We stapten na weer een lekker ontbijtje in de bus voor een lange, lange, lange rit. Maar je moet er iets voor over hebben om ergens te komen. Al snel reden we de Drakensbergen weer uit. De uitzichten waren ondanks de regen weer prachtig in de bergen.
Na de koffiestop werd het landschap wat vlakker en overal zagen we Townships liggen. We kwamen door allerleid dorpjes waar het een drukte van belang was. Overal kraampjes, mensen in kleurige kleding. Ook vrouwen met de typische Xhosa kleding en met manden of zakken los op hun hoofd. We zagen open huisjes en containers die omgebouwd waren tot winkeltjes en bijvoorbeeld kapperszaakjes.
Op een gegeven moment kwamen we door een gebied waar het enorm gestormd had twee dagen geleden. Overal waren de golfplaten van de huizen gewaaid. Verschrikkelijk voor mensen die toch al niet veel hebben. We zagen militairen matrassen en hulpgoederen uitdelen. Sowieso is het verschil tussen arm en rijk hier groot. Best wel confronterend om te zien.
Wat ook opviel waren weer de vele koeien en paarden die losliepen aan de kant van de weg. Onze chauffeur moest zelfs nog een noodstop maken, omdat één koe ineens vlak voor ons de weg overstak. Bij de lunchstop zagen we nog een demonstratie van studenten. Die hadden zoveel lol, dat het wel een schoolreisje leek. Ze zwaaiden dan ook even vrolijk voor een foto.
Even later kwamen we in een plaatsje waar we een korte stop maakten bij het huis en de paardenstallen van Nelson Mandela. Hij vondt dit huis echter veel te groot toen hij uit de gevangenis kwam en heeft hier daarom eigenlijk niet in gewoond. Hij liet een kleiner huisje voor zichzelf bouwen. Hij ligt wel begraven achter de paardenstallen.
Nog flink wat kilometers en een koffiestop later kwamen we na elf uur onderweg te zijn geweest aan bij de Umnengalodge net boven East London. Hier kregen we in een soort koloniaal huis een kamer die op dezelfde manier was ingericht. Wat een leuke overnachtingsplek weer.
Maar het werd nog beter. Nadat we ons hadden opgefrist reden we met de bus het nabijgelegen privé reservaat Inkwenkwezi in. We zagen aan de kant van de weg meteen al wat zebra's en blesbokken staan. Bij de prachtige lodge hier kregen we een glaasje champagne en daarna ons avondeten. De lodge zefl was omringd door de meest mooie planten, bloemen en bomen. Binnen was alles mooi versierd voor een bruiloft die morgen plaats gaat vinden. En wat een heerlijke maaltijd kregen we met ook weer een prima wijn er bij. Na het even zo lekkere toetje zong het personeel nog wat Afrikaanse liedjes voor ons en wij zongen het Afrikaanse liedje "Shoshaloza" dat we van onze gids hadden geleerd natuurlijk mee. Toch weer een geweldige afsluiting van zo'n lange reisdag.