31 december 2016
Dou Zuid-Afrika 2016-2017
Wat een geweldige Oudjaarsdag hebben wij gehad, We hebben de Big Five gezien in het Kruger Park. Maar om bij het begin te beginnen. Om 3.30 uur kregen we een wake up call,en om 4.30 uur vertrokken we naar het Paul Kruger National Park. Daar kwamen we een uurtje later aan en mochten we met zijn tienen in een open Jeep plaatsnemen. Meteen zagen we al een heleboel mooie Impala's. Later bleken er daar wel duizenden van te zitten.
We hadden een hele goed gids, Smarty, die precies de goede plekjes wist te vinden en zo kwam het dat we al voordat we gingen ontbijten om 9.00 uur vier  van de Big Five hadden gezien: de olifant, de leeuw, de neushoorn en het ontzettend zeldzame luipaard. De luipaard zagen we liggen, door het struikgewas naar een boom toe lopen en in een boom klimmen. Moeilijk om foto's te maken, maar we hebben hem gezien.
Na een prima ontbijtje uit onze ontbijtzak met een lekkere kop koffie erbij gingen we weer op zoek. Het was intussen lekker warm geworden dus de dekens konden weer opgeruimd worden. We zagen weer een heleboel dieren. Allemaal ontzettend mooi, maar onze gids ging nu voor ons op zoek naar nummer vijf van de Big Five, de buffel. Hij had steeds contact met andere gidsen in het park en was ook niet te beroerd om wat kilometers extra te rijden door het prachtige Kruger Park en ja hoor bij een waterplas zagen we er ineens een heleboel. De Big Five compleet. Zelfs onze gids was helemaal blij en begon spontaan te zingen en natuurlijk deden wij mee. Dit komt namelijk echt niet zo vaak voor.
In plaats van de voorspelde zon en 23 graden in de ochtend regende het en was het behoorlijk koud. Maar met een dekentje er bij en met het zien van zoveel moois was het goed te doen. Zo kwamen we midden in een kudde olifanten terecht. Wat een prachtige dieren en nog wel zo ontzettend dichtbij.
Na een lekkere lunch gingen we nog een stukje rijden om nog meer dieren te spotten. We zagen nog een prachtige leeuw liggen en een olifant die zichzelf aan het wassen was. Behalve de Big Five zagen we vandaag nog ontzettend veel andere dieren en vogels. Te veel om op te noemen. Kijk zelf maar naar de foto's.
Iets na drie uur reden we terug naar het hotel. Tijd om even lekker te douchen en te relaxen. Om zeven uur werden we weer in de bar verwacht voor de Oudjaars-champagne. Onze gids en chauffeur hadden een prachtige roze tutu aangetrokken, Nathalie en Anne hadden een Afrikaanse jurk gekocht en Paul en Erik een mooie safari hoed. Iedereen kreeg kroontjes en kralenkettingen en zo werd er op een mooie reis en op een goed nieuw jaar geproost. In een mooie rieten hut kregen we een lekker buffet en daarna gingen we met een kleine groep nog lekker een tijdje in de bar zitten totdat deze ging sluiten. Twaalf uur hebben we het deze keer niet zien worden, maar wat maakt dat uit na zo'n topdag.