Vanmorgen lekker uitgeslapen tot wel zes uur. Zo kwam het dat we al vroeg weer op weg waren. We reden het eerste stuk via de Bow Valley Parkway, omdat hier vaak beren te zien zijn. Lange tijd zagen we niets. We hadden de moed al bijna opgegeven toen een auto voor ons stopte en naar de kant wees. Daar zagen we een mooie zwarte beer die op zijn gemak besjes aan het eten was. De auto voor ons reed weer verder en zo konden wij een stukje met de beer meerijden. Hij zat op nog geen vijf meter afstand van ons af. We bleven dan ook netjes in de auto zitten. Dit was echt geweldig om te zien. Na een tijdje liep de beer het bos weer in en reden wij weer verder. Wat geweldig om mee te maken.
Dou Canada & Amerika 2016
5 augustus 2016
Nog geen vijf minuten later zagen we een aantal  auto's aan de kant van de weg staan en ja hoor weer een beer. Deze keer een grizzly en ook weer vlak langs de weg. Ook deze beer was lekker van de besjes aan het snoepen. Hij was een stuk groter dan de zwarte beer, met een stompere snuit en de bekende bochel op zijn rug die grizzley's hebben. We waren net op tijd, want al snel liep ook deze beer weer het bos in. Twee beren op een dag. Onze dag kon nu al niet meer stuk.
We namen een afslag richting de snelweg en reden over een stalen brug. Ineens zag Erik bovenop iets bewegen. Een nest arenden. Vader en moeder waren net hun jongen aan het voeren. We bleven even kijken totdat er andere autos door moesten. Al snel bereikten we de Icefield Parkway die Banff NP verbind met Jasper NP. Een van de mooiste wegen ter wereld. Dit vonden wij zes jaar geleden ook al. Deze weg slingert door bossen, naast een ijsblauwe rivier omringd door bergen met besneeuwde toppen en gletsjers en hier en daar een waterval die naar beneden stort. Echt prachtig. Als eerste stopten we bij Bow Lake. Alweer zo'n mooi meer en ook hier hadden we weer geluk met de weerspiegeling van de bergen in het water. Erik kon zich weer helemaal uitleven met zijn nieuwe fototoestel.
De volgende stop was bij Peyto Lake. Hiervoor moesten we een behoorlijke klim omhoog maken, maar dat was het dan ook echt waard.  Dit meer heeft een ongelofelijk diepblauwe kleur. Bijna niet op foto vast te leggen. Als je goed kijkt zie in het uiteinde van het meer een wolvenkop.
Een stuk verderop maakten we een wandeling naar het Waterfowl Lake. Om daar te komen moesten we over een pad met boomstronken en via keien over het water. Een leuke wandeling zo en wat een mooi meer weer op het einde. Hier komen niet zoveel toeristen en we hadden dit mooie meer dan ook even voor ons zelf.
Bij Mistaya Canyon moesten we weer een  pad met keien beklimmen. Geen lange wandeling, maar wel even goed kijken waar je loopt. Dit is weer een canyon die is uitgesleten door het water. Het ijsblauwe water van de rivier stroomt hier met geweld doorheen. Het leuke van deze canyon is dat je via grote keien en rotspartijen tot vlakbij het water kunt komen.
De enorme gletsjer van de Columbia Icefields zagen we al van ver liggen. We aten wat bij het Icefield Center en hadden van hieruit mooi zicht op de gletsjer. Je ziet aan de mensen die er lopen en aan de auto's die er vlakbij staan hoe groot hij is. Toch is hij in de loop van de tijd een heel stuk kleiner geworden dan hij oorspronkelijk was. We zijn deze keer niet naar de gletsjer toegelopen. Dit hadden we zes jaar geleden al gedaan.
We reden weer verder over de Icefield Parkway met zijn mooie uitzichten en zagen regelmatig een mooie waterval naar beneden komen. De mooiste daarvan is toch wel de Tangle Falls die vlak langs de snelweg ligt. Deze waterval komt in verschillende etappes naar beneden. Erg mooi.
De laatste twee stops waren bij de Sunwapta Falls en de Atabasca Falls. Allebei weer enorme watervallen die de rotsen uitgesleten hebben en met een enorm geraas naar beneden donderen. Wat een watergeweld weer.
We hadden de hele Icefield Parkway gehad en zoals we van te voren gehoopt hadden met prachtig weer. Dat was de vorige keer wel anders. Wat een ontzettend mooie dag weer. We reden al snel het plaatsje Jasper binnen. Net voorbij het plaatsje hadden we een cabin gehuurd bij de Pine Bungalows. En wat een schattig huisje kregen we. Midden in het bos aan de rand van de rivier. Hier gaan we het wel drie nachten uithouden.