Ondanks het vroege uur waren we toch al voor de wekker wakker. Zo kwam het dat we de zon op zagen komen op het voordek en al om half zes aan het ontbijt zaten. Het schip lag op dat moment al stil voor Glacier Bay National Park. Terwijl we voor het raam zaten te eten zagen we een bootje aan komen varen met park rangers. Deze klommen via een touwladder aan boord. Er mogen twee cruiseschepen per dag dit Nationaal Park invaren onder begeleiding van rangers. Ook werden er vandaag geen papieren bekers, servetten en rietjes gebruikt aan boord, omdat men bang was dat dit in zee zou waaien in dit beschermd gebied. Dit gebied is dan ook uniek in de wereld. Iets na zes uur begonnen we te varen. Helaas was het toen nog flink mistig.

Om acht uur mochten we naar de sanctuary op de vijftiende en een na hoogste verdieping op de achtersteven van het schip. Hier hadden we al op de eerste dag voor vandaag twee bedjes gereserveerd. We werden welkom geheten met een lekker drankje en op ons bedje lagen al lekkere dekentjes klaar. Even later kregen we warme chocolademelk en dat was ook wel nodig, want het was nog flink koud. Gelukkig hadden we hier op gerekend en we hadden dan ook een lekker warm fleecevest, een jas, muts, sjaal en handschoenen aan. Al snel begon de mist op te trekken en zagen we in wat voor prachig gebied we terecht waren gekomen. Mooie fjorden en eilandjes waarop vroeger ook gletsjerijs lag. Besneeuwde bergtoppen, een mooie blauwgroene zee en af en toe een gletsjer en overal kwamen de ijsschotsen al voorbij drijven.
Dou Canada & Amerika 2016
22 augustus 2016
Nog weer een uur later kwamen we bij de bekendste, de grootste en ook de mooiste gletsjer. De Margerie gletsjer. Je zag overal de mooie blauwe kleur tussen het ijs en overal hoorde je het kraken. Af en toe klonk er een knal als er een stuk afbak. Twee keer gebeurde dat aan de voorkant van de gletsjer waar wij het konden zien. Er lagen hier ook ontzettend veel ijsschotsen in het water.
Op sommigge schotsen zaten heel veel vogels bij elkaar. Het schip bleef eerst een half uur aan bakboordkant voor de gletsjer liggen en draaide toen om naar stuurboord waar hij ook nog een half uur bleef liggen. Wij hadden achter op de boot steeds goed zicht. Wat een prachtplek hier.
Intussen werden we verwend met soep,drinken en lekkere hapjes. We kregen een warme hoofdband en er werd een foto van ons met de gletsjer op de achtergrond gemaakt die we meekregen.
Na ruim een uur vaarden we weer verder. We gingen naar een gebied waar we omringd werden door mooie bergen en verschillende andere gletsjers. Ook hier draaide het schip een half uur rond voordat het weer verder ging.
We vaarden weer tussen mooie fjorden door en tussendoor kregen we nog lunch en een mooie thermobeker met koffie met Kaluha. Erg lekker en de beker mochten we ook meenemen. We gingen weer even lekker op ons ligbedje liggen en ineens zagen we twee orkas voorbij komen. Dat was echt geluk hebben. We gingen weer bij de railing staan en overal om ons heen zagen we zeeotters. Sommige doken steeds snel weer onder, anderen lagen lekker op hun rug te drijven. Wat een schattige beestjes.
Om drie uur kwamen we weer terug bij het begin van Glacier Bay NP en de rangers gingen via een touwladder weer terug in het bootje dat hen op kwam halen. Wij vaarden de Icy Strait van Alaska in. We kregen een afternoon tea met allerlei lekkers en in de verte zagen we nog een Humpback Whale en een Mink Whale voorbij komen. Wel heel ver weg. Op een eiland zaten nog wat zeeleeuwen, maar te ver weg voor een foto.
Tegen vier uur gingen we de Pacific Ocean weer op. Net op dat moment begon het te regenen. Wat een geluk hadden we weer gehad. Het was wel koud geweest, maar in ieder geval droog. Zo hadden we alles goed kunnen zien. Anne ging terug naar de kamer voor een lekkere warme douche. Erik deed eerst nog even mee met een tafeltenniscompetitie die hij ook deze keer weer won.

Het was weer formal night, dus we deden ons pak en jurkje weer aan. We besloten om vanavond eerst naar de show in het theater te gaan. Dti was er nog steeds niet van gekomen en we hadden na alle verwennerij vanmorgen toch nog geen honger. De show was net een kleine minimusical met nummers uit de jaren zeventig en tachtig. Wat een goede zangers, dansers en band en wat een mooie kostuums en decors.
Hierna gingen we eten en we dronken er de fles champagne bij die we van onze cruisemaatschappij hadden gekregen ter ere van ons 25-jarige huwelijk. Het eten was weer erg lekker en dan vooral het toetje, de chocolat journey. Intussen was het goed te merken dat we weer op open zee terecht waren gekomen. Zo erg had het schip nog niet geschommeld. Het was onmogelijk om nog recht te lopen en dat kwam echt niet door de champagne. We gingen nog even in het atrium kijken en de pianist daar maakte nog wat foto's van ons. Helaas zijn deze mislukt, dus deze keer geen foto's van ons in galakleding.
Morgen alweer de laatste volle dag van de cruise, een hele zeedag. We gaan lekker uitslapen en op ons gemak de koffers inpakken, want die moeten eind van de middag alweer klaar staan. Eind van de middag komen we aan bij alweer een mooi fjord. En nu maar hopen dat het dan een beetje droog is, want er is de hele dag regen voorspeld. Maar wij mopperen niet, want wat hebben wij heel de vakantie geluk gehad met het weer.