We zitten hier nu met een big smile het verslag te maken. We hebben eindelijk orka's gezien. Maar eerst maar eens bij het begin beginnen. We sliepen lekker uit en aten op ons balkon in het zonnetje ons ontbijt. Daarna liepen we eerst naar Chinatown. Dit stelt hier niet zo veel voor, maar was toch leuk om te zien.
Dou Canada & Amerika 2016
14 augustus 2016
Daarna liepen we weer naar de haven. Ook nu waren er alweer roeiwedstrijden aan de gang. Een gezellige drukte al zo vroeg. Via de haven liepen we naar het mooie parlementsgebouw. Victoria is dan ook de hoofdstad van British Columbia. Daarna liepen we nog door het beroemde Empress hotel. Weer terug in de haven was het nog net te vroeg om ons te melden voor de whalewatchtour en het terras daar was nog niet open. We kochten daarom als lunch een lekkere hotdog bij een kraampje en aten die op een bankje op. Daar raakten we nog aan de praat met een oud-wiskundeleraar uit Victoria. Wat zijn de Canadezen toch allemaal vriendelijk en belangstellend.
Intussen zagen we weer een aantal zodiacs weggaan. We vroegen nog even na of we toch niet met een zodiac mee konden i.p.v. de grote boot, maar helaas alles was al afgehuurd. Toen we ons een half uur later gingen melden vertelden ze ons dat ze toch een extra tour hadden ingelast. Fijn, want met de zodiac ben je toch snelller en wendbaarder. We trokken de bekende rode pakken weer aan en vertrokken om 12.30 uur. Deze keer met maar zes mensen. We zagen al meteen in de haven een paar zeehonden zwemmen en al snel waren we weer op open zee. We merkten meteen het verschil met gisteren. Deze keer was het echt leuk in de zodiac. We gingen net zo snel als gisteren, maar werden niet meer op een neer gesmeten. Deze schipper was ook allang blij dat hij gisterenavond vrij was geweest en beloofde er alles aan te doen om ons orka's te laten zien.
We gingen weer naar Amerikaanse wateren, vlakbij de San Juan eilanden en ja hoor. Daar zagen we ineens de eerste orka in de verte. Er lagen nog meer boten, maar onze schipper vaarde alles telkens voorbij om voor de orka's te komen liggen. Zo zwommen ze steeds weer in onze richting. Helaas niet heel dichtbij. Dit mag in Amerikaanse wateren niet. Moeilijk om foto's te maken, maar voor ons wel heel goed te zien. Orka's leven in groepen en deze soort jaagt op zalm. Dat konden we ook goed zien. Ze werken echt samen door met hun vinnen op water te slaan en er dan samen achter aan te jagen. Wat een prachtig gezicht.
Na een hele tijd met ze meegevaren te hebben kreeg onze schipper een seintje dat er in de Canadese wateren een stuk terug transient Orka's te zien waren. Deze komen normaal niet zo dichtbij. Met een rotvaart gingen we in die richting en ja hoor, daar zagen we er één. Deze soort is veel groter en ook veel gemener. Echte Killer Whales dus. Deze soort jaagt ook op zeehonden. We kwamen nog best dichtbij, maar voor we het wisten was hij weer verdwenen. Toch lukte het nog om een paar foto's te maken.
We gingen weer richting de haven en onderweg zagen we op een eiland nog een groep zeehonden liggen. Wat een leuke beesten zijn dat toch. Daarna op volle snelheid weer verder. De mensen voor ons in de boot vonden de tocht wel bumpy, maar voor ons stelde dit niets meer voor vergeleken met gisteren. We zijn deze keer zelfs helemaal droog gebleven. Nu beseften we ook pas goed hoe heftig het gisteren was geweest, maar de tocht van vandaag maakte alles weer goed.
Terug in de haven mochten de pakken weer uit en op het naastgelegen terras gingen we het vinden van de orka's vieren met een paddle bier. Dit waren voor ons allebei drie verschillende biertjes op een peddel. Zo konden we in totaal zes smaken proeven. Leuk en lekker. We hadden gisteren en vandaag al de hele tijd de kleine grappige watertaxi's zien varen en namen er nu zelf één naar Fishermans Wharf. Dit is een gedeelte van de haven met mooie kleurrijke woonboten en visrestaurantjes. Hier wandelden we een tijdje rond en daarna namen we de watertaxi weer terug naar de haven.
Via een winkelstraat liepen we weer terug. Daar kwamen we een Earls tegen. We hadden al wel van dit restaurant gehoord,  maar er nog niet gegeten. We namen allebei een lekker bord noodles. Een beetje vergelijkbaar met de Pad Thai die we kenden uit Thailand. Onderweg naar ons appartementje haalden we nog een café latte bij Tim Hortons. In ons appartement gingen we de foto's van vandaag uitzoeken. Gelukkig zijn er nog heel wat gelukt. Erik gaat zometeen eens kijken of de band van onze auto nog verwisseld moet worden, want morgenvroeg nemen we de ferry terug naar het vasteland. We gaan dan op weg naar Vancouver. Dit wordt de laatste etappe van onze geweldige rondreis, voordat we op de cruise naar Alaska stappen.