29 juli 2023
We hadden vandaag een flinke rijdag voor de boeg, maar gelukkig met de nodige stops. Het ontbijtje in Torrington was prima, maar de koffie leek wel slootwater. Eerst maar op zoek naar goede koffie dus. Gelukkig vindt je in Amerika overal goede koffie drive thrue's. Hierna konden we echt op weg. Net als gisteren weer door eindeloze groene vlaktes, zover we maar konden kijken. We passeerden de staatsgrens tussen Wyoming en South Dakota, de derde staat deze vakantie.
Double click Amerika 2023
Na zo'n tweeëneenhalf uur kwamen we aan in Hot Springs, waar we de Mammoth Site gingen bezoeken. Hier zijn ooit 61 mammoeten in een sinkhole gevallen en zo mooi bewaard gebleven. Er wordt nog steeds gewerkt op deze site door archeologen, maar je mag er als toerist ook gewoon doorheen lopen. Wat een enorme dieren waren dit. Echt heel bijzonder om te zien.
Hierna gingen we op weg naar het stadje Custer. We reden vanuit Hot Springs een stukje door het Windcave NP. We hadden intussen de praries verruild voor een heuvelachtig groen landschap met aan de kant van de weg allemaal gaten. We hoorden een enorm gepiep en in de gaten bleken allemaal prairyhondjes te zitten. Wat zijn die beestjes snel. Ze communiceren met elkaar door heel hard te piepen. Het viel nog niet mee om ze op de foto te krijgen.
Niet veel verderop zagen we ineens de Black Hills opdoemen. Enorme rotspartijen waarin het Custer State Park en Mount Rushmore liggen. Die gaan we morgen bezoeken. We reden langs de Black Hills naar Custer, ook alweer een echt western stadje met op ieder hoek van de straat een vrolijk beschilderde bizon. We aten een lekker broodje bij de Subway en we haalden een ijsje bij een ijssalon. Wijsgeworden in al die jaren Amerika bestelden we maar één scoop en dat was maar goed ook. Wat een enorm ijsje kregen we.
Vanuit Custer reden we naar het Jewel Cave National Monument. Met een lift gingen we hier meer dan 70 meter onder de grond en van daaruit nog verder via trappen en looppaden. Wat een enorme grot en dan te bedenken dat ze nog maar drie procent van dit grottenstelsel in kaart hebben gebracht. Waarschijnlijk is dit het grootste grottenstelsel ter wereld. Je vindt hier ook allerlei rotsformaties die je nergens anders ziet, zoals de cave popcorn, je zou er spontaan zin in krijgen. Na zo'n anderhalf uur afgedaald te zijn gingen we met de lift weer omhoog, de warmte weer in.
Voordat we op weg gingen naar onze volgende overnachtingsplek reden we eerst nog langs het Crazy Horse Memorial. Iedereen kent wel Mount Rushmore met de hoofden van vier presidenten, maar eigenlijk is dit een best omstreden monument. De rots waarin ze zijn uitgehakt was een heilige plek voor de natives, totdat ze werden verjaagd en uitgemoord door de Amerikanen. Uit protest zijn ze zelf begonnen aan een monument. De aanvoerder van de Lakota Indianen, Crazy Horse, rijdend op een galopperend paard. Ze moeten dit zelf bekostigen uit giften en het zal dan ook nog lang duren, voordat het af is. Op de foto zie je hoe het moet gaan worden.
Na deze lange rijdag kwamen we eindelijk aan bij de Rockerville Lodge and Cabins waar we een mooie cabin kregen. We haalden snel de koffers uit de auto en reden door naar ons favoriete restaurant in Amerika, de Outback Steakhouse. Het eten smaakte weer heerlijk. Nog even wat boodschapjes en tanken en toen snel terug naar onze overnachtingsplek voor de komende drie dagen na een lange, maar ook weer heel mooie dag.