30 juli 2023
Weer een "bizon"dere dag vandaag. We keken eerst in onze cabin de start van de Formule 1 in Spa, daarna mocht Max nog even mee naar het ontbijt. We zagen hem pole-position terug veroveren, maar toen moesten we toch echt op pad. We reden Custer State Park binnen bij Sylvan Lake. Een mooi meeer tussen de grillige rotsen van de Black Hills. We liepen een trail om het meer heen waarvoor we nog flink moesten klimmen en klauteren, maar daar draaien wij na de Rocky Mountains onze hand niet meer voor om.
Double click Amerika 2023
Na deze mooie wandeling stapten we snel weer in onze auto met de airco lekker aan om de Needles Highway te gaan rijden in het park met zijn naaldvormige rotsen. Al snel kwamen we bij Needles Eye tunnel en die deed zijn naam helemaal eer aan. De hoge rots naast de tunnel leek echt op een naald met een oog erin. De tunnel was ontzettend smal en er mag dan ook maar één auto of motor tegelijk doorheen. Gelukkig wachtte iedereen netjes op elkaar. De weg slingerde verder tussen de meest bizarre rotsformaties door.
Aan het einde van de weg draaiden we de Wildlife Loop op. Hier geen rotsen meer, maar glooiende groene heuvels. Al snel zagen we een antilope langs de weg en een stuk verderop een kudde wilde ezels. Weer wat verderop enorm veel prairiehondjes, wat zijn die dieren snel en moeilijk te fotograferen, maar wat zijn ze schattig. Even dachten we dat we de bizons die in dit park leven niet meer tegen zouden komen, maar ineens was daar een gigantische kudde op de heuvel. Zoveel hebben we er nog nooit bij elkaar gezien en als kers op de taart kwam er ook nog eentje vlakbij onze auto lopen. Wat een imposante beesten.
Op een mooie picknickplek aan een riviertje aten we onze meegebrachte lunch om daarna verder te gaan op de Iron Mountain Road. Deze slingerde steeds hoger de Black Hills in. Bijna op het einde moesten we door twee smalle tunnels waar ook maar weer één auto tegelijk doorheen kon. Bij het uitrijden van die tunnels zagen we de vier presidenten van het Mount Rushmore Memorial al in de verte. Wat een enorme beeldhouwwerken zijn dat, echt indrukwekkend.
Zeker toen we ze van dichtbij zagen. Deze hoofden van Washington, Jefferson, Roosevelt en Lincoln zijn ruwweg met explosieven uit de rotsen geblazen en daarna verder bewerkt door een team van mannen die met hun hamers en drilboren naar beneden werden getakeld. Je moet maar durven. Voordat je bij de hoofden komt loop je tussen de vlaggen van alle staten van Amerika door over de Avenue of the flaggs. Daarachter is een groot amfitheater waar iedere avond een ceremonie plaatsvindt en natuurlijk gingen wij daar ook naar toe. Maar helaas toen we eenmaal daar waren kregen we te horen dat de ceremonie niet doorging vanwege een enorme onweersbui die er aan zat te komen. Morgen nog maar eens proberen dan.