20 augustus 2022
In alle vroegte om de hitte en de drukte voor te zijn reden we door het prachtige Toscaanse landschap naar het stadje San Gimignano. Het was dat er winkeltjes en terrasjes waren, anders hadden we kunnen denken dat we zo de middeleeuwen ingesmeten waren. Wat een prachtig stadje met middeleeuwse huisjes, klinkerstraatjes, overal kleine steegjes met bogen en ontelbaar veel torens. Destijds bouwden rijke families deze torens, hoe hoger, hoe meer aanzien ze hadden. De hoogste toren staat aan de Piazza del Duomo.
We dwaalden door de mooie straatjes en kwamen uit bij de Piazza della Cisterna met een oude waterput in het midden. wat een plaatje. Op dit plein zat ook de beroemde ijskampioen Dondoli en natuurlijk haalden wij hier ook een ijsje. Florence is een prachtige stad, maar eigenlijk vinden wij dit soort stadjes zeker zo leuk.
We reden weer verder en parkeerden de auto net buiten het oude centrum van Siena en daar vlakbij liepen we eerst naar de Fontebranda. Omdat Siena niet aan een rivier ligt werd in deze bekkens water bewaard. Nu zwemmen er goudvissen in.
Het oude centrum ligt hoog op een heuvel, gelukkig konden wij van hieruit met een flink aantal roltrappen omhoog. Blij dat we die steile heuvel niet op hoefden te klimmen. Bovenaan de roltrappen liepen we door alweer zo'n mooie oude straatjes die uitkwamen bij de Duomo di Siena. Hiervoor hadden we van te voren al online kaartjes gekocht en we mochten dan ook meteen naar binnen. Eerst naar de oude crypte onder de kathedraal en daarna de kathedraal zelf in. Deze kathedraal is prachtig van de buitenkant, maar nog mooier aan de binnenkant. Vooral de mozaïeken vloer is prachtig. Deze is normaal gesproken afgedekt en maar een aantal weken per jaar te zien. Laten wij nu precies hier zijn. We keken onze ogen uit. Zoveel pracht en praal en zoveel details.
In een zijvleugel van de kathedraal liepen we de Piccolomini bibliotheek in met een ontzettend mooi beschilder plafond en muren en aan weerszijden oude boeken met met de hand geschilderde illustraties. Je weet gewoon niet waar je kijken moet.
We mochten met ons ticket eigenlijk ook nog in het bijbehorende museum naar boven voor een uitzicht over Siena, maar daarvoor moesten we zeker anderhalf uur in de rij. Daar hadden wij geen zin in. In plaats daarvan gingen we lunchen op een terrasje bij de kathedraal in de buurt. Daarna liepen we door gezellige straatjes en steegjes naar de Piazza del Campo. Ook alweer zo'n mooi plein met een hoge toren. We mochten op ons ticket ook nog in de doopkapel van de kathedraal, dus dat deden nog even op onze weg terug naar de parkeerplaats.
In plaats van weer de autostrada te nemen reden we via de SR22 terug naar Lastra a Signa. Ze zeggen dat dit één van de mooiste wegen van Italië is en hij loopt midden door het Chianti gebied. We zagen dan ook overal wijngaarden langs de kant van de weg. Anne wilde graag nog een wijnproeverij doen en dat deden we hier bij de Montecalvi wijngaard. Op een gezellig terras met geweldig uitzicht kreeg Anne vier wijnen om te proeven. Ze waren ontzettend lekker. Helaas kostte de lekkerste wijn 50,- dus die hebben we toch maar niet mee naar huis genomen, maar het was wel heel erg leuk om te doen.
Terug bij Residenze Piandaccoli gingen we nog even lekker bij het zwembad liggen en om half acht gingen we op weg voor ons avondeten. We hadden een tip gekregen van de eigenaresse over haar favoriete restaurant. Hiervoor moesten we weer twintig minuten over kleine bergweggetjes rijden, maar uiteindelijk kwamen we aan bij een restaurant zoals je je die in Toscane voorstelt. Mooi gedekte tafels tussen de olijfbomen, lampjes in de bomen, wat een sfeer. We kregen meteen een glaasje prosecco van het huis en lekker brood met olijfolie om te dippen. We bestelden een steak en ze kwamen een stuk laten zien dat we even later gesneden op een hete plaat op tafel kregen. Je kon zo zelf bepalen hoever je hem doorgebakken wilde hebben. Gebakken aardappeltjes met rozemarijn en gevulde gegrilde tomaten erbij om het af te maken. Het was echt heerlijk. Wat een topdag weer!
Double click Europa 2022