Rothenburg ob der Tauber  - Munchen (277 km)

We waren vroeg wakker en na een heerlijk ontbijtje zaten we dan ook al vroeg weer in de auto op weg naar München. Ook nu gelukkig geen file, dus een paar uur later parkeerden we bij de BMW Welt. Hier zagen we prachtige BMW-s, Rolce Royces en Mini Coopers. Leuk om even gezien te hebben.
8 augustus 2022
Vanuit de BMW Welt liepen we het Olympiapark in met de Olympiatoren die je overal vanuit het park kunt zien. In het Olympiapark zijn in 1972 de Olympische zomerspelen gehouden. Helaas werden deze spelen vooral bekend door de gijzeling van het Iraëlische team door Palestijnse gijzelnemers. Uiteindelijk vonden alle ontvoerde atleten de dood, evenals een Duitse politieagent en vijf van de gijzelnemers. Een gedenkplaat voor het beroemde Olympiastadion met zijn bijzondere tentdak herinnert hier nog aan. Een stuk verderop in het park staat een memorial met foto's en namen van de slachtoffers.
Verder kan je je op zo'n zonnige dag in dit mooie park bijna niet voorstellen wat er toen gebeurd is. We liepen door het park weer terug naar de BMW Welt en hier aten we een lekker broodje met een kop koffie erbij. Daarna reden we het laatste stuk naar Boutique Hotel Beckenlehner in Unterhaching, een stukje buiten München. Dit hebben we expres zo gedaan, zodat we morgenvroeg niet door het drukke verkeer van München hoeven.
Een klein stukje verderop namen we de bus naar het station van Unterhaching en met de S-Bahn waren we in no time in het oude centrum van München. We begonnen bij de Sendlinger Tor en liepen zo de altstad in. Wat een mooie huizen stonden hier. En midden tussen die huizen in gepropt zagen we de Asamkirche. Van buiten valt deze smalle kerk niet zo op, maar van binnen is hij prachtig. Wat een pracht en praal.
We liepen naar de Viktualienmarkt met allemaal eetkraampjes en een gezellige biertuin. Daar namen we bij de Augustiner brouwer een biertje. Erik een donker en Anne een Weissen. En natuurlijk een lekkere curryworst. Die hadden we nog niet op en dit hoort er toch wel bij als we in Duitsland zijn. Heerlijk zo op het terras in het zonnetje. Daarna liepen we naar de Marienplatz. Een mooi plein met echt een prachtig Rathaus. Je kijkt je ogen uit, zoveel details.
We waren veel vroeger dan gedacht in het centrum, dus hadden we ook nog tijd voor het Residenz Paleis en daar kregen we geen spijt van. Wat een enorm paleis. De ene galerij of kamer nog mooier dan de andere. Er kwam gewoon geen eind aan. Op een gegeven moment zijn we maar gestopt met fotograferen. We keken onze ogen uit.
Van al dat lopen door een stad wordt je toch wel moe. We liepen daarom weer terug naar de Marienplatz en op een terrasje namen we een koud drankje. Het plein liep tegen vijf uur helemaal vol. Iedereen kwam voor de marionettentenvoorstelling op de toren van het Rathaus die drie keer per dag plaatsvind. Er komen zelfs hierbij zelfs ridders voorbij op paarden die een heus steekspel houden. Het hele plein was aan het joelen en applaudisseren.

De bedoeling was om in het beroemde Hofbrauhaus wat te eten en te drinken, maar wat een tourist trap. Warm, ontzettend druk en ongezellig. Een kapel die af en toe drie minuten een liedje speelt en dan weer ophoudt en ook de bekende Dirndls met bierpullen waren nergens te bekennen. Snel weg maar weer. Een stukje verderop bij de Augustiner brouwerij was een gezellig terras, maar helaas helemaal vol. Gelukkig boden twee Duitse vrouwen aan dat we wel bij hun aan tafel mochten komen zitten. Het eten was lekker, de biertjes ook en we hadden een leuk gesprek met de Duitse dames.
Na het eten namen we de S-Bahn en de bus weer terug naar het hotel. Het was weer een drukke, maar mooie dag.
Double click Europa 2022