04 augustus
Ook vannacht waren we weer om vier uur wakker, toch nog gerekt tot 6.00 uur. Toen lekker onder de douche en daarna naar Starbucks op de hoek. Hier zochten we allemaal een lekker broodje uit en dronken we een warme chocolademelk die hier wel erg lekker is. Er gaat een flinke dot slagroom doorheen, dus een goede calorieënbom. Op de kamer nog even geskyped en toen weer op naar de Cable Car. We hebben geluk dat we aan het eindpunt zitten, hier kunnen we steeds zo opstappen. Even later moesten we overstappen en daar moesten we twee keer een Cable Car voorbij laten gaan die al helemaal vol zat.

Eerste stop voor ons was de Cable Barn. Hier kun je zien hoe de Cable Car werkt. Met grote wielen worden onder de grond kabels door heer de stad heengetrokken. De Cable Car hangt hier aan vast en op het moment dat hij stopt trekt de remmer aan een grote hendel en is hij weer even los van de kabel. Zwaar werk, je ziet ze dan ook regelmatig wisselen. In de Barn lieten Joris en Anouk een penny maken met de Golden Gate Bridge erop. Je stopt twee quarters en een penny in een machine en de penny wordt platgeperst met een afbeelding naar keuze erop. Dit hadden we in Chinatown ook al gedaan. Heel grappig, je kan er zelfs albums voor kopen, maar dat doen we maar niet.

Volgende stop die we maken is bij Lombard Street. Dit is de beroemde, meest bochtige straat van San Francisco. San Francisco is helemaal gebouwd op heuvels en deze heuvel is zo stijl dat ze er ontzettend scherpe bochten in hebben gemaakt. Om er te komen moeten we eerst de heuvel opklimmen, dat valt nog niet mee. Bovenaan gekomen maken we weer wat foto's. Het is er heel erg druk, want alle toeristen met een auto willen natuurlijk een keer naar beneden rijden.

Hierna lopen we door naar Fisherman's Warf, gelukkig heuvelafwaarts. Het is er weer gezellig druk. Er zijn een heleboel souvenirwinkeltjes, maar ook een aantal apparte winkeltjes. Bijvoorbeeld een winkel vol met tonnen snoepjes in alle kleuren en smaken die je maar kunt bedenken, we hebben nog nooit zo veel snoepjes bij elkaar gezien. Voor Anouk kopen we een leuk t-shirt en vest en Anne-Marie laat nog even een batterij in haar horloge zetten, die het al dagen niet meer doet. Hoeft Erik haar niet meer ieder half uur te vertellen hoe laat het is. Ook zie je overal straat artiesten. De leukste vonden wij de Bushman. Hij heeft twee grote bladertakken bij zich waar hij achter zit en als er iemand nietsvermoedend voorbij komt, springt hij te voorschijn. Je zien de mensen schrikken en daarna iedereen lachen.

Bij Pier 39 gaan we naar de zeeleeuwen kijken. Dit zijn wilde zeeleeuwen die hier op grote vlonders lekker op komen drogen in het zonnetje. Ze maken een heleboel herrie en het stinkt er, maar wel ontzettend leuk om te zien. Na de nodige foto's lopen we terug over Pier 39. Hier vinden we een prachtige kerstwinkel. De Dickens huisjes bij ons zijn al mooi, maar die zijn nog niks bij wat je hier ziet. Ook is er een heel Haloween dorp. Alles heel gedetailleerd, overal lichtjes en alles beweegt. We maken een paar foto's en de eigenaar komt vragen waar we vandaan komen. Daarna zien we een winkel met alleen maar elfjes, helaas een beetje boven het budget voor de elfjesverzameling van Anouk. Even verderop vindt Joris wel een mooie draak, dit was in Chinatown niet gelukt. Daar waren ze ontzettend kitsherig.

We drinken nog wat bij de Cannery. Dit was vroeger een fabriek waar groente en fruit werd ingeblikt. Nu zit het vol met cafeetjes en terrasjes. Heel gezellig. We zijn moe van al het lopen en besluiten verderop de bus te nemen. We komen nog voorbij Chiraldelli Square. Dit was vroeger een chocoladefabriek.

We gaan naar het Palace of Fine Arts en dit lijkt inderdaad wel een echt paleis met een enorme vijver er voor. Heel mooi om te zien. Hier achter zit het Exploratorium, waar kinderen allerlei proefjes en ontdekkingen kunnen doen. Anne-Marie dacht dat je hier vandaag gratis naar binnen kon, maar dit blijkt pas morgen te zijn.

Omdat het mooi weer is besluiten we naar de Golden Gate Bridge te gaan. We zien morgen wel of we nog zin hebben in het Exploratorium. Het is weer ongekend helder weer voor San Francisco en je kunt dan ook de hele brug zien liggen. Normaal ligt hij voor het grootste gedeelte in de mist, maar wij hebben gelukkig nog geen mist gezien. We lopen ook een stukje op de brug. Bij de eerste pijler zien we een bordje en een telefoon. Op het bordje staat dat je als je wanhopig ben en eigenlijk wilt springen, je je nog kunt bedenken en om hulp kunt bellen. Dat waren wij natuurlijk niet van plan. We maken nog wat foto's en dan gaan we terug naar het hotel. We zijn allemaal ontzettend moe van het tijdverschil en het vele lopen. De kinderen lezen wat en doen een spelletje op de laptop. Erik en Anne-Marie doen een dutje. Dan gaan we eten bij de Griek achter het hotel. Die valt wat tegen, omdat het wel lijkt of ze hier over ieder gerecht azijn doen. We eten toch wat en gaan dan terug naar het hotel waar we meteen als een blok in slaap vallen.
K A U F F E L D    G O E S     A M E R I C A